konstrukcije

BIM projekt je građevinski projekt na kojem je primijenjen BIM pristup kroz izradu virtualnog trodimenzionalnog informacijskog modela građevine, s naglaskom na suradnji i razmjeni točnih i pravodobnih informacija svih sudionika u procesu projektiranja i sudionika u gradnji. BIM modeli kreirani su od skupine BIM elemenata. BIM elementi su 2D i 3D geometrijska prezentacija fizičkih elemenata. U BIM projektu prožimaju se projektne uloge, kao što su BIM menadžeri, BIM koordinatori, BIM inženjeri; novi alati – BIM softveri; novi procesi – BIM procesi te BIM koristi, a sve kako bi se osigurao točan, kontinuiran, jasan i održiv projekt.

BIM elementi

BIM elementi su 2D i 3D geometrijska prezentacija fizičkih elemenata izgrađena okoliša, kao što su npr. vrata, prozori, oprema, stropovi, zidovi itd. S razvojem projekta BIM elementi postaju sve konkretniji – razrađeniji u skladu s ciljanim performansama. Oni su također određeni parametrima i odnosima (relacijama) na druge objekte. Ukoliko se promijeni neki element, utoliko će zavisni element također biti izmijenjen. Uz 2D i 3D geometriju, BIM elementi mogu sadržavati vizualne karakteristike (kao podrška procesu renderiranja i izradi fotorealističnih vizualizacija), tehničke zahtjeve i zahtjeve za izvođenje (npr. izradu procjene troškova, količine materijala i naručivanja), informacije o proizvodu (šifra proizvoda, proizvođač, cijena itd.) te mnoge druge informacije.

IFC format zapisa je ISO-certificiran i potpuno otvoren i standardiziran 3D objektno-orijentiran format za razmjenu podataka koji se koristi u BIM procesima. IFC sadrži potpunu 3D geometriju svih elemenata projekta i sadrži tipske i specifične podatke o svakom elementu, kao npr. materijal, vatrootpornost, konstrukciju i sl. Elementi specifični za pojedine struke mogu se brzo filtrirati i identificirati izravno iz IFC baze.

Konkretno, ISO standardi 16757 omogućuju pregled potrebne strukture podataka za elektroničke kataloge proizvoda, gdje se podaci proizvoda prenose u aplikacije za izradu BIM modela.

Minimalna struktura podataka BIM elemenata:

  • 3D geometrija
  • 2D detalji (simboli)
  • zahtjevi za manipulativni prostor
  • materijali i ostali parametri (informacije)
  • logički spojevi.