ifc tehnologija projektiranje

Kako bi postojala mogućnost za dijeljenje i razmjenu BIM podataka različitih softvera, 1998. godine osmišljen je IFC (Industry Foundation Classes), u prijevodu na hrvatski, temeljni industrijski razred. BIM softver lansiran je od strane Revit Technology Corporation 2000. godine, a samo dvije godine kasnije napravljen je prvi integrirani BIM projekt korištenjem IFC-a u Finskoj.

Razvoj

Važna stavka BIM pristupa je osigurati nesmetanu i stalnu komunikaciju i suradnju između suradnika i faza projekta. Za tu je svrhu organizacija Building Smart razvila IFC (eng. Industry Foundation Classes) – nezavisni format za razmjenu podataka među suradnicima koji se koriste različitim softverima, softverskim platformama i verzijama. Riječ je o formatu datoteke koji je otvoren i neutralan, tj. nije pod kontrolom proizvođača softvera (npr. Autodeska, Nemetcheka, itd.).

IFC Standard

To je objektno usmjeren format datoteke koji doprinosi interoperabilnosti građevinskog projekta te je najčešće (najviše) korišten format za BIM. IFC je registriran kao standard ISO/PAS 16739 te teži postati svjetski standard za razmjenu BIM podataka. IFC je u praksi otvorena platforma koja omogućuje razmjenu informacija o građevini među različitim CAD / BIM aplikacijama. Kao takav, može sadržavati različite informacije o hijerarhiji građevina, tipovima elemenata, geometriji, materijalu, sustavima i zonama, kao i mnoge druge podatke.

IFC norma zapisa omogućuje različitim stranama u procesu izgradnje primjenu preferiranih softverskih rješenja. To je vrlo važno jer različita softverska rješenja imaju i prednosti i nedostatke, ovisno o kojoj struci se radi. Većina vodećih BIM softverskih rješenja je kompatibilna s IFC formatom, te je poželjno da Naručitelj zahtijeva primjenu tog formata za uspješnu razmjenu podataka među različitim softverskim rješenjima i projektnim sudionicima, što u konačnici olakšava prikupljanje i primjenu informacija upravitelju građevinama u fazi upravljanja građevinom.

Cjelovito rješenje?

Treba imati na umu da korištenje IFC formata ne podrazumijeva rješenje jednim klikom. Slično kao što je donedavno bilo s pdf formatom, potrebno je ugoditi brojne parametre kako bi rezultat bio uporabljiv. Stoga, IFC format, koliko god bio svestran i moćan, i dalje nije izvorni format određenog softverskog rješenja, odnosno nije “cjelovito rješenje bez ikakvih gubitaka”. Korištenjem IFC formata ne izbjegava se potreba za jasnim definiranjem što se i na koji način razmjenjuje. Bitno je dodati i to da je svaki autor odgovoran za svoj BIM model, pa tako svrha IFC formata nije da netko drugi na njemu nastavi rad, odnosno da provodi daljnje izmjene i dorade, nego samo treba čitati informacije izvornog autora modela.

Za projekte u BIM metodologiji slobodno nas kontaktirajte preko našeg kontakt obrasca ili na info@bim-concept.hr

Pružamo usluge projektiranja u BIM metodologiji: od idejnog rješenja, glavnog projekta, 3D vizualizacija, izvedbene dokumentacije, troškovnika, vođenja projekta te nadzora.